2 Nisan 2017 Pazar

Ulus Atatürk Anıtı - Arzu KÖK

Ulus Atatürk Anıtı

Geçen gün uzun zamandan sonra yolum Ulus’a düştü. Ancak gördüğüm manzara adeta kanımı dondurdu. 

Ankara’ya geldiğim yıl ilk görmek istediğim yerlerden biriydi. Hep kitaplardan gördüğüm, Atatürk’ün en güzel heykellerinden biri olarak kabul ettiğim bir heykeldi o. Anıtkabir’den sonra mutlaka ilk görmem gereken yer olarak kabul etmiştim orayı. O heykeli ilk gördüğümde ise adeta büyülenmiştim. Resimlerinden çok daha güzel ve görkemliydi. Hele o meydana ne güzel yakışıyordu. Karşıda ilk meclis ve adeta bu vatanın ve meclisin koruyucusu olarak, orada görkemli bir şekilde bekleyen Atatürk…

1927 yılında halkın kendi arasında topladığı para ile Atatürk ve Kurtuluş Savaşı şehit ve gazileri adına, heykeltıraş Heinrich Krippel’e yaptırılan o güzelim heykelin şimdiki hali içler acısı. Güvercin pisliğinden rengini kaybetmiş. Bu görkemli heykeli adeta bok götürüyor. Ama sadece onlar değil; plastik su kapları, ekmek artıkları ve çöplerle çevrili etrafı. Bir de bunlar yetmezmiş gibi adeta kadın pazarlanan bir meydan haline gelmiş alan. Oraya yaklaşan her bayana o gözle bakılıyor olmuş. Bir kadın olarak o meydanda olmak bir zamanlar onur vesilesi iken şimdi öyle değil. Çirkin bakışlardan kaçmak istiyorsunuz adeta. Bu durumu gören hiçbir devlet yetkilisi yok mu?


Atatürk ve simgesel figürleri ile birlikte üzerindeki günü anlatan sözlerle, sanat ve tarihi değeri büyük olan kabartmaların bulunduğu mermer kaide üzerinde, bronz heykel ve konumlandığı meydan,  güvercinlerin yemleme alanı haline getirilmiş. Ankara’da Cumhuriyetin temsil aksı üzerindeki temsil mekânları ve anıtları üzerinden yürütülen siyasal hesaplaşmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkan Atatürk Anıtının bakımsızlığı ve çevresine müdahale edilmeyişinin kasıtlı olduğunu düşünüyorum nedense. Kendilerince itibarsızlaştırmaya çalışıyorlar, sanki bunu yapabilirlermiş gibi… Kime soracağız? Ankara Büyükşehir Belediye başkanına mı, Kültür Bakanlığı’na mı? Peki başvursak bir sonuç alabilir miyiz sizce?

Tesadüfe bakın ki, Ankara’da Atatürk isimleri bir bir kazaya uğrarken, Osmanlı isimleri ve anıtları yükseliyor sırayla. Atatürk’e saldırı had safhaya ulaşmış durumda. İsmine bile tahammülleri kalmamış. Oysa bu vatanı kanlarıyla, canlarıyla bize armağan eden Atatürk ve silah arkadaşlarına borcumuzu ne yaparsak yapalım ödeyemeyiz. 

Şimdi sorarım size heykelin bu hali Ankara’ya hele ki Türk ulusuna yakışıyor mu? Bir zamanlar ulusça para toplayarak yaptırdığımız bu heykeli bu halde bırakmak yakışıyor mu? Bu anlamda bir kampanya başlatıp kamuoyu oluşturmamız ve gerekirse bu işi, görevlerini yapmayanlara inat yapmak boynumuzun borcu değil mi?

Arzu KÖK

2 yorum:

  1. DARILMAYIN AMA BIZ GECMISIMIZI KORUMAYAN BIR ULUSUZ. GCEBE BIR KAVIM GENETIGIMIZ VAR. ATATURK DUSMANLIGINI HALA COZEMEDIM

    YanıtlaSil
  2. GÜVEN PARKA GİDİP ORADAKİ HEYKELİ DE GÖRMENİZİ ÖNERİRİM.AYNİ DURUM ORASI İÇİN DE GEÇERLİ MALESEF.GÖREV BİZE DÜŞÜYOR SANIRIM.

    YanıtlaSil